“Νανοτεχνολογία για ενεργειακές εφαρμογές” -Ιδρύεται κοινό Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) συνεχίζουν να αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εκπαίδευσης, σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Προϊόν της συνεργασίας των τριών ιδρυμάτων αποτελεί η απόφαση ίδρυσης κοινού Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.), στα πρότυπα των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, με τίτλο “Νανοτεχνολογία για ενεργειακές εφαρμογές”, όπως πρόσφατα δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ 1973/1-06-2018 Β΄). Η έναρξη του Δ.Π.Μ.Σ. αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο του 2018.

Το αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η οργάνωση και η υλοποίηση πρότυπων μεταπτυχιακών σπουδών, μέσω της εκπαίδευσης φοιτητών και της παροχής γνώσης και υψηλής εξειδίκευσης, στην τεχνολογία των νανοδομημένων ημιαγωγών. Το Δ.Π.Μ.Σ. φιλοδοξεί στην ανάπτυξη της έρευνας και των εφαρμογών τους στις σύγχρονες επιστήμες της νανοτεχνολογίας, με έμφαση στη μετατροπή, την αποθήκευση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η συνεισφορά της νανοτεχνολογίας στον τομέα της ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και οικολογία, γεγονός που αποδεικνύεται από το έντονο ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας σε αυτόν τον τομέα. Ως εκ τούτου, η ένταξη της νανοτεχνολογίας στις δραστηριότητες των ερευνητικών και ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων / Οργανισμών την τελευταία δεκαετία, στην Ελλάδα και δη στην Κρήτη, κρίθηκε επιτακτική, με αποτέλεσμα την απόκτηση πολύτιμης τεχνογνωσίας, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πρακτικών εφαρμογών.

Οι παραπάνω λόγοι αποτέλεσαν τα κίνητρα για την ίδρυση του παρόντος Δ.Π.Μ.Σ., καθιστώντας το αναγκαίο, χρήσιμο και με υψηλή προστιθέμενη αξία. Ειδικότερα, το Δ.Π.Μ.Σ. έχει ως επιστημονικούς στόχους: α) την εξοικείωση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων των αποφοίτων του στη χρήση βασικών εργαλείων και μεθόδων/τεχνικών για την παρασκευή, την τροποποίηση και το χαρακτηρισμό νανοδομημένων υλικών και των αντίστοιχων ενεργειακών διατάξεων που μπορούν να συνθέσουν και β) τη μεταφορά γνώσης για το συνδυασμό της πιο σύγχρονης θεωρίας των νανοϋλικών με τις αντίστοιχες τεχνολογικές εφαρμογές και τα επιτεύγματα αιχμής.

Η στόχευση του Δ.Π.Μ.Σ. κυρίως σε εφαρμογές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η εμβάθυνση στα αντικείμενα αυτά, όχι απλά σε θεωρητικό αλλά – ιδιαίτερα – σε εφαρμοσμένο επίπεδο, αποτελεί βασικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσανατολισμό, διαφοροποιώντας το Πρόγραμμα ουσιαστικά από όλα τα υφιστάμενα μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτουργούν στα Α.Ε.Ι., στον ευρύτερο τομέα των εφαρμοσμένων επιστημών. Η εν λόγω ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενεργειακών υλικών και διατάξεων στη νανομετρική κλίμακα, απαιτεί το συνδυασμό παραδοσιακών επιστημών όπως η Φυσική, η Χημεία, η Επιστήμη Υλικών και η Μηχανική, σε μια προσπάθεια επιτυχούς διεπιστημονικής συνεργασίας, αλλά και προώθησης της αυτόνομης εξέλιξής τους. Επομένως, η συνέργεια των συνεργαζόμενων ακαδημαϊκών και ερευνητικών Ιδρυμάτων κρίνεται αναγκαία για την υλοποίηση του Δ.Π.Μ.Σ.. Συγκεκριμένα, η τεχνογνωσία των μελών Δ.Ε.Π. του ΤΕΙ Κρήτης στις τεχνολογικές εφαρμογές, η ερευνητική εμπειρία και η εξειδίκευση στις Θετικές Επιστήμες των μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Ερευνητών του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ του ΙΤΕ, σε συνδυασμό με τις ερευνητικές υποδομές των συμμετεχόντων Ιδρυμάτων, συνθέτουν το τέλειο διεπιστημονικό “κράμα” ειδικοτήτων, αποτελώντας εγγύηση για την ποιότητα του εν λόγω Δ.Π.Μ.Σ..

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί